středa 17. srpna 2011

Módní peklo?

Počasí se nám umoudřilo a tak tedy konečně zažívám ONEN plakátový Vancouver. Ze školy mi už solidně hrabe, ale než se učit participle clauses to si radši zaprokrastinuji :) článkem. Původním záměrem bylo doprovodit jej vlastnimi fotkami, ale během realizace mi přišlo poněkud nepatřičné až hrubé fotit lidi na ulici, nehledě na kvalitu fotek, a proto pro ilustraci přidávám jen obrázky od pana Gůgla.

Nemůžeme se s Lukášem rozhodnout, jestli se zdejší lidé oblékají lépe nebo hůře než doma. Já sama taky nevím. Asi záleží, kde se pohybujete: v kancelářských společenstvích vládne celosvětová globální móda H&M a hitem léta jsou proto uplé legíny, volnější top a nejvolnější zavazovací svetřík ve vyblité barvě. Při hledání obrázku jsem našla FB skupinu leggins and T-shirt is NOT an outfit takže 250 jejich členů by se tady asi zbláznilo. Legíny jednoznačně válcují i džíny.
 



Dalším častým - více leisure oufitem jsou džínové kraťásky, volné triko a žabky. Specialitou, která se v Česku sice snažila prorazit, ale neprorazila, jsou holínky. Army, růžové, elegantní černé, i ty chlupaté. Gladiátorky a konversky jsou všudypřítomné. Tenisky na běh jsou nošeny nejenom na běh. Naprosto normální jsou tady ale také tepláky, vytahané mikiny a ošuntělé křusky. Já jsem jedině spokojena, protože si ve svých starých hadrech určených výhradně k donošení a vyhození nepřipadám tak blbě, jako bych si připadala doma, respektive, doma bych asi v tom co nosím tady nevyšla jinam než do lesa nebo na  stavbu. Inu, dělám Česku ostudu...i když, stejně mě tipují na Rusku nebo Ukrajinku, takže dělám ostudu Rusku a Ukrajině. Co ale vážně, ale vážně nepobírám je kombinace sportovních věcí a Luis Vuitton kabelky. (!!!) Sukně se tu nosí výrazně kratší a jsou v oblibě (nebo opět v módě), slečny si to ale díky postavám mohou dovolit (vzhledem ke zdejší stravě a osvětě na ulici nenajdete neštíhlého člověka, většina jich je naopak přímo hubená, tlustý člověk je obvykle turista z USA).




Poslední typickou módní ikonou Vancouveru jsou variace na harajuku girls - ovšem méně gothic, více sexu. Délka sukně ještě zkracuje a to maximálně po ohyb hýždí. Podpatky na platformách, na kterých ze 70% neumí chodit jsou příčinou zcela nového, charakteristického druhu chůze. Tyto slečny se pohybují výhradně v okolí kapitálově nejfrekventovanější ulice Granville a to v doprovodu pobobně oděných společnic (směrem tam) a v doprovodu chlapců s nagelovanými vlasy v pozdějších nočních hodinách (směrem ven). Rytmus by jistě zanotoval cosi o zlatokopkách a Pink o stupid girl.

Brýle jsou obří a barevné nebo alá J.Lo. Asiati mají často podobné těm, co se u nás nosily za komunismu a nikdo je nechtěl. Prý je to zase v módě. Typickým ženským účesem je drdol, ležérně převázaný gumičkou, dost často vyčesaný až úplně na temeno hlavy.  Melír tady není v takové oblibě jako u nás, nejčastější barvou vlasů jsou odstíny hnědé (asiatky si vlasy často zesvětlují z kaštanové na světle hnědou) nebo si ženy nebarví vlasy vůbec. Ostatně make-up se také moc nepoužívá (nebo velmi decentní). O to víc pak do očí bijí ojedinělé slečny, které se namalovaly snad za celou čtvrť :). Všichni mají krásné rovné zuby - protože to je standard a zubař je drahý, vyplatí se tedy do zubů investovat preventivně. 



To sum up, ač zdejší odívání podléhá stejným trendům jako kdekoli jinde, tolerance v jejich nedodržování je mnohem větší. Jisté vrtsvy outfitu přikládají pozornost, většina jej ale moc neřeší. Někdo by to označil za přirozenost, někdo by tomu říkal zewlismus. Tak si vyberte.


Žádné komentáře:

Okomentovat

Neváhejte, ocením každý komentář :)