pondělí 10. října 2011

Thanksgiving

Většinu času v Cranbrooku mi zabírá škola. Abych byla schopna se o ní vyjádřit objektivněji, nechám si článek na později. Tu trochu volna co mám vyplňuji spánkem :P a pravidelným přísunem sociálních událostí. V tom vidím velký rozdíl oproti nám. Zatímco my v Evropě prožíváme v podstatě jen Vánoce, Severní Amerika si dává co měsíc jednu událost a jak je tady zvykem - ve velkém. Slavící řada začíná hned na podzim Thanksgiving day v říjnu, následuje Halloween na přelomu října a listopadu, Rememberance Day v listopadu, Vánoce a Nový rok v prosinci a nakonec Valentýn v únoru. A proč ze všeho neudělat jednu velkou párty. Možná protože to pomáhá přežít tuhou zimu.

První z řady velkých svátků je tedy Thanksgiving day nebo jednoduše Thanksgiving. Po našem Díkůvzdání. Pro celou Severní Ameriku znamená symbolicky jedno: vzdání díků za končící sklizňovou sezónu. První, kdo kdy díkůvzdání slavil byli poutníci: Pilgrim fathers na východních březích v roce 1610, kdy děkovali Bohu za bezpečnou cestu do Nového světa.

The first Thanksgiving at Plymouth. 

Hostina trvala 3 dny a poskytla tolik jídla, že uspokojila 53 poutníků a 90 Native obyvatel. Díkuvzdání se od té doby změnilo, co však zůstává stejné jsou podávaná jídla a to krocan, nádivka, štouchané brambory s omáčkou, sladké brambory, brusinková šťáva, kukuřice a případná podzimní zelenina jako tykve. Dýně hrají prim i v dezertu - dýňovém koláčiVšechny tyto pokrmy jsou původní kontinentu Amerika, odkud byly později dovezeny do Evropy. Krocan nahradil tradiční anglickou husu a brambory, kukuřice a rajčata se staly nedílnou součástí evropského jídelníčku.

Datum kanadského Díkuvzdání se nicméně výrazně liší od amerického. Připadá na druhé pondělí v řijnu, oproti čtvrtému čtvrtku v listopadu v USA. V USA je Díkuvzdání rovno Vánocům, tedy je přímo pompézní. Kanadské díkůvzdání je takové "mírnější", spíše rodinně laděné, i když i rodinné setkání severoamerické rodiny může průměrnému Evropanovi způsobit šok.

Přípravy začínají zdobením všeho na oranžovo, červeno a hnědo, instalací dýní do každého koutu a přípravou krocaní večeře. Protože slavení připadá na pondělí, jsou instituce zavřené a svátky prakticky probíhají už přes víkend. Mnoho lidí migruje za rodinou.

Naše Díkůvzdání jsme slavili opět u syna Toma a jeho ženy Mirandy. Dekorace a jídlo bylo naprosto nepřekonatelné.



Po úvodní socializaci jsme se dostali k samotné večeři.


https://picasaweb.google.com/106777392075167188731/ThanksgivingHappyTurkeyDay


Večer pak probíhal v duchu vytrávením zápasu v ragby ženy proti mužům a ženy pochopitelně vyhrály. 

Na závěr uvedu trochu receptů na krocaní pokrm, protože ten mě bude provázet ještě mnoha příležitostmi při pobytu tady.

Turkey (Krocan)
Krocana umyjeme a zkontrolujeme uvnitř...bývá často vyplněn mrazící směsí. Pořádně ho vymyjeme, shora zlehka posolíme a opepříme, podlijeme a dáme péct na 5 hodin. Když se začínají nohy oddělovat od těla, je hotový. Ze šťávy oddělené při pečení připravíme omáčku (gravy). Šťávu přivedeme na plotně k varu a přidáme mouku, sůl, pepř a vodu. Mícháme až zhoustne.

Mashed and sweet potatoes (Šťouchané brambory a sladké brambory)
Šťouchané brambory připravíme klasicky, uvařené nebo upečené v troubě rozšťoucháme s trochou másla a cibulky. Sladké brambory proděravíme, upečeme v troubě, rozpůlíme na půl a lžící vybereme obsah. Narozdíl od normálních brambor slupku nezpracováváme, není dobrá. Protože jsou sladké brambory jemnější, není třeba dodávat nic jiného než javorový sirup dle potřeby. Hotové jsou naoranžovělé a mají konzitenci pasty.

Stuffing/Dressing (Nádivka)
2 hrníčky krájené cibule a celeru (zeleného a dlouhého) osmažíme do zhnědnutí na másle. Vhodíme do velké mísy a přidáme 3 hrníčky chlebových drobků (nakrájený toustový chleba nebo krutony), rozbijeme jedno čerstvé vejce, přidáme půl hrníčku rozehřátého másla, jednu čajovou lžičku soli, osminu čajové lžičky papriky, půl až jednu lžičku koření na drůbež (poutry seasoning). Vše smícháme dohromady a promačkáme.

K pokrmu servírujeme sezóní zeleninu, zavřenou zeleninu jako okurky nebo pickles, čestbě ohřáté houstičky a brusinky ve formě omáčky, džemu nebo sulcu. 


Žádné komentáře:

Okomentovat

Neváhejte, ocením každý komentář :)